Осветление за детска стая – Част 2

Основен приоритет е безопасността на детето, затова се спрете на обезопасени детски лампи, прищипете към стената или скрийте под или зад мебелите всякакви висящи и свободнопадащи кабели, поставете лампите на такива места, че детето да не може да ги достигне.

Желателно е за нощните лампи да се използват неонови крушки, за да се предотвратят евентуални пожари. В случай, че разполагате със слънчеви панели използването на нощни лампи, захранвани от слънчеви батерии, също е опция.

Можете да изработите тематично осветление, в зависимост от интересите на детето ви:

Подходете креативно, с подходящите осветителни тела може да се «нарисуват» даже и приказки.

Обзавеждането и декорирането на детската спалня може да се окаже сериозно предизвикателство, ето защо, имайте предвид следното:

• Проявете въображение, доверете се на вкусовете и желанията на детето си, особено ако вече е поотраснало, заложете на практичността; балансът между креативното и разумното при декориране на детската стая позволява тя да «расте» заедно с вашето дете.

• Обмислете внимателно организирането на пространството; детската стая изпълнява доста функции, за чието хармонично обединяване се използва зонирането; много добра опция/особено за малки пространства/ е подиумното делене – стаята се дели на две, като в едната й част се прави подиум, който включва всички необходими елементи – легло, бюро или маса, рафтове по стените, малка библиотеката, както и много място за съхранение на различни вещи, а другата част се обособява като свободно пространство за игри.

• Заложете на пастелните тонове, те отразяват светлината, което повишава естествената осветеност на стаята. Ако все пак детето ви харесва ярките цветове, няма защо да го лишавате от тях, използвайте ги като елементи в интериора, но в разумни граници. Ефектните тапети и бордюри ще придадат колорит на детската стая.

• Заложете на трансформиращи се мултифункционални мебели и модули за игра, стимулиращи детското въображение и развитие, които растат заедно с детето и навиците му; добавяйте периодично тематични аксесоари, от които може да се освободите щом детето смени предпочитанията си или ги надрастне. Добре е мебелите в детската стая да са подвижни и да са изработени от здрав и устойчив материал.

И още няколко съвета:

1. Мислете първо за безопасността на детето– в стаята не бива да има остри ръбове, необезопасени кабели и контакти, всички използвани материали– бои, лакове, подови покрития, мебели, матраци – трябва да са безвредни и екологично чисти; препоръчително е завивките и чаршафите да са от естествен памук; добре е пердетата да са къси и да се избягват всякакви декоративни елементи – пискюли, мъниста, шнурове, защото децата могат лесно да ги сграбчат; избягвйте отглеждането на цветя в детските спални, те могат да предизвикат алергии у децата.

2. Ако искате вашето дете да бъде самостоятелно, постарайте се така да аранжирате предметите в неговата стая, че то да има достъп до всичко.

3. Осигурете простор и светлина на малчугана – изберете най-светлата и (по възможност) най-голямата стая в жилището.

4. Избягвайте прекалено многото вещи и играчки – те създават хаос, а той определено натоварва детето, осигурете достатъчно и различни по цвят, големина и форма контейнери- шкафове, кошници, кутии, за сърханение на играчки, дрехи и други вещи.

И така, не се опитвайте да сбъднете вашите собствени мечти за детска стая. При необходимост се консултирайте със специалисти, проявете въображение, съобразете се с желанията и предпочитанията на детето си и се опитайте да създадете негово “царство”- стая, която да задоволява потребностите му, безопасно, функционално, колоритно място, аранжирано с вкус и стил.