Осветление за детска стая

Детската стая е не просто спалня – тя е и приказен замък, пиратски кораб или пещера, лаборатория за какви ли не експерименти, оазис за въображението на детето, както и отправна точка в опитите му да открие тайните на заобикалящия го свят.

Няма значение колко стилен е дизайнът, нито колко са модерни мебелите, защото осветлението е това, което може да създаде или да разруши атмосферата, хармонията, визията на една стая.

Така че, внимателно обмислете всичките му аспекти.

Преди всичко, осигурете възможно най- много естествена светлина, защото тя е най- здравословният източник за детските очи.

Що се отнася до изкуственото осветление, освен функциите му от практическа и естетическа гледна точка за другите стаи, в детската спалня то създава усещане за комфорт и сигурност и усигурява спокоен сън без кошмари за чудовища, скрити под леглото.

Освен това, имайте предвид, че спецификата на осветлението в детската стая се променя в зависимост от възрастта на децата.

Има много начини за създаването на гъвкаво и удобно осветление, което и да внася топлина, чар, удобство, а и елемент на закачка в детската стая. Обмислете включването на поне три светлинни източника, разположени на различни нива, например, на тавана се монтират подходящи светлинни източници/полелеи, пендели/, които да осигуряват нужното основно осветление за цялата стая, включително и за зоните за игра, обикновено намиращи се на пода. Най-подходяща светлина имат абажурите в млечно бял цвят – мека и равномерно разсеяна, за разлика от прозрачните, които бързо изморяват очите. Може да се използва декоративна цветна светлина, която удачно да хармонира с интериора на помещението.

Монтирането на един, два или три аплика, без значение дали снопът светлина е насочен нагоре или надолу, ще придаде по-мека осветеност на стаята.

Достатъчно силно целево осветление, осигурено от настолни лампи, е задължително за работното бюро.

Осветители с различен цвят и форма – жабки, пчелички, пеперуди, балерини, самолети, провокират въображението и създават подходяща атмосфера за разказване на приказки; освен това, такъв вид тела носят настроение и красота дори когато не светят.

Добре е до леглото на детето да има обезопасена нощна лампа, задължителни са и нощните мини лампи, които се ползват като маркиращо осветление и пазят спокойните сънища на детето; опция е и използването на светлинен източник с детектор за движение. Обмислете използването на димер, чрез който постепенно да намалявате интензивността на осветеност през нощта, докато изцяло отучите детето да спи на светло.