Растенията също се нуждаят от осветление

Понякога е трудно да осигурим правилно осветление за нашите растения поради различни причини – например сезонни промени или пък недостатъчно пряка слънчева светлина. Дали се занимавате отдавна с декоративни домашни растения или за първи път ще пробвате отглеждане на домашни растения, погледнете нашите препоръки.

Осветителни тела с конвенционални лампи с нажежаема жичка

Традиционните лампи с нажежаема жичка са добри за осветяване на помещения или отглеждане на растения неизискващи силна светлина, като лози, папрати или драцени. Обикновените лампи са ограничени като светлинен поток и са неефективни при високите светлинни изисквания за други видове растения. Тези лампи излъчват едва 10% от тяхната енергия като светлина и 90% като топлина. Така че, ако нямате намерение да готвите растението, не ги използвайте , особено ако искате да отглеждате растения , които обичат светлината – например тропични растения, кактуси или други сочни и цитрусови плодове.

Луминисцентни лампи

Луминисцентните лампи са идеални за растения със ниски до средни изисквания към светлината, като Африканските виолетки. Те са също подходящи при първоначално отглеждане на зеленчуци на закрито. Тези осветителни тела обикновено са с дълги приличащи на тръби лампи в няколко размера – включващи T5, T8 и T12.

Колкото по тънка е тръбата, толкова по-ефективна и ярка е, благодарение на по-малката площ. В допълнение, луминисцентните тръби използват 75% по-малко енергия от обикновените лампи. Например 25W луминисцентна тръба излъчва светлина, колкото 100W обикновена крушка. Стандарта T5 достига почти двойно повече светлина сравнено с обикновена луминисцентна тръба. Тъй като излъчват светлина с цветна температура 6500 Келвина, това означава , че имат пълен спектър на светлината и са с много висок светлинен интензитет.

Келвин е мерна единица за цветна температура и се използва за измерване на светлинният поток. Тя е скала за измерване на топлината или студенината на светлинния източник. Колкото по-високи са градусите по Келвин, толкова по-синя или „студена“ е лампата. Колкото е по-нисък градуса, толкова по-червена или „топла“ е лампата.

Когато отглеждате повечето от домашните растения, използвайте лампи с цветна температура между 4000 до 6000 Келвина, защото тези лампи ще излъчват почти целият спектър на светлината – и студена и топла светлина. С тези лампи вие може да пресъздадете светлина като в оранжерия. Кулинарни билки, стартери или зелени растения, може да се отглеждат почти целогодишно чрез тези лампи. Растения, които се нуждаят от много светлина като орхидеи, цитруси и дори месоядни също се развиват добре под тези пълно спектрови лампи. При току що засадени или семенни растения, поставете T8 или T5 лампи на 5 до 10 см от растенията, за да пресъздадете слънчева светлина. За развити растения, включително билки и домашни цветя, поставете лампите на разстояние 30-60 см.