Типове осветление

Има много типове осветление, които може да бъде използвано в различните стаи в дома или офиса. Тук ще изброим няколко с кратка информация към тях.

Амбиент: Скрит източник на осветление, който създава усещане за сияние в стаята . Този вид осветление намалява сенките и придава плоскост на интериора. Аплиците са пример за амбиент осветление. Такива са и лампите от оризова хартия. Използването на димер също може да направи осветлението амбиент.

Акцентно: Директно осветление или осветителни тела, които добавят интерес или пък подчертават обект от интериора или архитектурно решение в помещението. Крушка и какъвто и да е рефлектор за насочване на светлината е всичко, което ви е нужно за този тип осветление. Халогенни спотове или настолни лампи са удобни за постигане на акцентно осветление.

Работно: Работното осветление е: осветление което се изплозва при извършване на ежедневните задачи като готвене, четене, бръснене, гримиране и тн. То трябва да бъде без отражения. Ефективното работно осветление спомага за ясно виждане и предпазва от умора на очите. Различно осветени работни места в кухнята са полезни – например близо до печката или мястото за приготвяне/рязане на продуктите. Хубаво е  работното осветление да не се вижда директно, а да има рефлектор или разсейвател. По-силно осветени зони чрез спот осветление, също добре се комбинират с основното осветление.

Естетично: Осветлението само по себе си е изкуство. Добре осветена скулптура може да бъде прекрасен пример за добро естетическо осветление. Спот осветление насочено към картина или друга стенна декорация също придава завършеност на едно помещение. Естетичното осветление се използва като добавка към основното.

Натурално: Слънчева светлине, свещ или огън от камина, това е светлина, която е подвижна или понякога наричана кинетична. Качеството на натуралната светлина, в частност слънчевата, зависи от много фактори – време, сезон и др. Есента има доста по-различна светлина от лятото. Залязващото слънце също създава съвсем различна атмосфера.

Ето малко информация и за самите крушки / лампи:

Нажежаема жичка: Придават лек жълт оттенък на предметите. Такива са стандартните крушки.

Спот лампи: Фокусирана светлина в малък участък.

Халогенни лампи: Най-близък спектър до дневната светлина, „бяла светлина“. Цветовете изглеждат по-контрастни. Халогенните лампи са и енергоспестяващи, защото светлинният поток за единица мощност е по-голям от този на конвенционалните лампи. Имат възможност за димиране.

Луминисцентни: Типичната луминисцентна лампа дава плоска, студена светлина, остра и често синееща. Повечето не могат да бъдат димирани. Има много видове в момента на пазара: с топла светлина, студена и дори специално оцветени. Енергоспестяващите крушки също са луминисцентни , макар и компактни-луминисцентни.