Осветление или настроение

Първото нещо, което трябва да се има предвид при планиране и проектиране на осветлението е функцията на помещението. Разбира се, не е достатъчно да осветим силно мястото, където ще работим ил ще вършим някаква работа. Така трябва да изберем осветителните тела, че да съчетаем функция, настроение и хармония. Различните типове осветление създават различни настроения и не може да бъдат проектирани стандартно за всички помещения. Както вече се досещате, в допълнение към функционалността на осветлението, лампите могат да създават настроение по няколко различни начина.

Първо, основното осветление може силно да въздейства върху настроението на самата стая. Силно и ярко осветена стая създава позитивно настроение и ритъм. По-приглушена светлина създава по-интимно и романтично настроение. Често допускана грешка при планиране на осветлението е изпадане в крайности – или твърде силно осветено, за което ти трябват слънчеви очила или съвсем пригулшено и затъмнено, за което ти е нужно взиране в обектите, за да бъдат различени осветителни тела

Второ, самите осветителни тела носят в себе си определено настроение. Някои са класически, а други модерни. Някои са с много орнаменти и детайли, а други са минималистично прости. По същият начин както се съобразяват мебелите за определен стил интериор, така и осветителните тела трябва да са в унисон с останалата част от интериора.
спот и светодиоди – спалняТрето, може да създадете акцент с осветление на определени места, без определено функционално значение, за да получите нотка на драматичност. Например осветяване зад декоративно растение, създавайки игра на светлини и сенки.

Избирането на правилно осветление и осветителни тела е внимателен и дълъг процес, тъй като неправилно проектиране, може да доведе до сериозен дискомфорт по-късно или недостатъчна функционалност. Съчетаването на модерни осветителни тела с по-класически стил е възможно, само ако целта е била да се постигне именно такъв контраст.
осветителни тела, кухня

Съвет: Запомнете , че има междинна тоналност в осветлението: трябва сами да пробвате, кое работи най-добре за конкретната ситуация. Например, ако поканите гости за вечеря най-вероятно ще искате, да е достатъчно осветено, за да може гостите да виждат какво имат в чиниите, но същевременно и светлината трябва да е мека и дифузна без да създава усещане, че печеното е подготвено за медицинска операция. Често, комбинация от осветление и свещи е добра идея.