Полилеи вентилатори

Полилеи вентилатори са тези осветителни тела, в които е съчетано осветление и вентилатор, като тази симбиоза има ред предимства, на които ще се спрем по-подробно в тази статия.

– Спестете енергия с полилеи вентилаторите
– Как да изберем подходящ вентилатор
– Модели с дистанционно управление

Полилеи вентилатори са устройства, които са естествен източник на охлаждане и спестяват енергия. Повечето полилеи вентилатори използват не повече от 60 вата енергия, или колкото една обикновена крушка, равняващо се на1 стотинка на час (разбира се, по-големите размери вентилатори са по-енергоемки). Вентилаторите ще ви спестят пари от сметките и през лятото, но и през зимата.

Полилеи вентилатори през лятото

Дори и да не намали температурата в помещението, вентилатора създава усещане за хлад, причинено от движението на въздуха и рециркулацията. Ефективната циркулация може да доведе до усещане за до 8 градуса по-хладен въздух и намаляване на сметките за климатизация с до 40%.

Полилеи вентилатори през зимата

В зимните месеци, трябва да настроите вентилатора на реверсивен режим. Този режим издърпва топлия въздух към тавана и го спуска покрай стените, като методично рециркулира топлия въздух из цялата стая. Тази техника е доказано, че намалява разходите за отопление с до 10%.

Как да изберем подходящ вентилатор

Размер и предназначение на стаята (всекидневна, спалня и т.н.)
Важно е да се има предвид размера на стаята при избор на полилей вентилатор. Колкото по-голяма е стаята толкова по-мощен вентилатор е необходим, а също и по-голям размер на перките, за да се постигне оптимално движение на въздуха в помещението.
Препоръки за размера
Размер на стаята и препоръчителен размер на вентилатора
До 7 кв.м. ( 2х3.5 m – малка стая) – около 92 см.
От 7 до 13 кв.м. ( 3х4 m – малка спалня ) – от 92 до 107 см
От 13 до 20 кв.м. ( 4×5 m – нормална спалня или малка всекидневна ) – около 122 см
От 20 до36 кв.м. ( 6×6 m – голяма спалня или голяма всекидневна ) – от 127 до 132 см

Големи стаи – Големи всекидневни, холове или спални се нуждаят от полилей вентилатор с размер от 132 см или по-голям, за да генерират достатъчен въздушен поток.

Малък вентилатор в голяма стая може да изглежда небалансирано в помещението и обратно, голям вентилатор в малка стая ще изглежда твърде пресилено.

Малки и средни по големина стаи – За кухни, трапезарии или детски спални и офиси е подходящ размер 122 см или по-малък.
Външни помещения – веранди и т.н. – Вентилаторите в тези помещения, трябва да са добре защитени от вода и най-малко с 3 стени предпазващи ги от вятър.

Височина на тавана

Ако имате таван по-висок от стандартните 2.4 м, ще се наложи да използват удължение или наставка. Попитайте за тази наставка, преди да закупите своя полилей вентилатор. Консултантите в магазин SIRIUS ще ви покажат, как се използва.

Закрепването към тавана става посредством планки, които са лесни за монтаж.

Препоръчителна височина на монтаж

Всички вентилатори трябва да бъдат монтирани на височина минимум 2.1 м от пода до въртящите са перки и минимум 30 см от тавана.
Полилей вентилатор като източник на светлина
Ако полилеите вентилатори ще заменят изцяло осветлението е необходимо да изберете такъв модел, които да осветява достатъчно силно помещението. Разгледайте моделите показани в нашия уебсайт, а за по-голямо разнообразие заповядайте на място в магазина.