Абажури от плат – почистване

Абажурите от плат,хартия или специален материал са много деликатни и красиви и създават нотка на елегантност на всеки интериор. Въпроса за тяхното почистване създава понякога леко притеснение. Ако смятате да използвате тези чудесни аксесоари във вашия дом, то тогава е добре да знаете най-лесния метод за тяхното почистване.

Абажурите могат да променят интериора чувствително. Цветовете, декорациите и стила на абажурите може да създаде цялостната атмфосфера на помещението. Въпреки, че абажура може да се разглежда като обикновен детайл, той може да има сериозно влияние. Тези абажури може да си направите дори сами с различни материали от магазина до вас.  Разбира се, ако искате да бъдат направени качествено, с голям избор на цветове, форми и декорации е добре да се доверите на професионалисти. Фирма „Сириус“ произвежда абажури във всякакви форми, цветове и модели, не само за големи обекти като хотели и заведения, но и единични бройки по индивидуален проект.Абажури

Тук ще ви предложим няколко елементарни начина за почистване на абажурите. Не се притеснявайте от това да освежите тези елементи от вашите осветителни тела.

Почистване на прах. Абажурите са като магнит за прах. За наше щастие, често неговото отстраняване е възможно само с четката за прах. Използвайте го един или два пъти седмично, за да не позволите натрупване на прах, който ще бъде трудно отстраним по-късно.

Почистване с прахосмукачка. Бъдете много внимателни. Поставете приставка с четка и леко издърпайте праха от абажура. Не позволявайте четката да е плътно прилепена към повърхността, за да не скъсате материала от който е направен абажура. Ако сте прецизни и внимавате достатъчно, няма да го повредите.

Влажен парцал. Повечето от материалите от които фирма „Сириус“ произвежда абажури позволяват почистване с влажен парцал. При по-упорити замърсявания може дори да се използва малко спирт. След такова почистване абажурите ще изглеждат като нови.

Предпазване от натрупване на прах. Опитайте се да не допускате натрупване на прах върху абажурите. Най-важното е да не оставяте в самата стая да се отлага прах чрез редовно почистване. Праха се натрупва така както върху вашите мебели. По-малко прах в помещението, по-малко прах върху абажурите. Може да използвате антистатичен препарат за почистване на абажурите, когато материала от който са направени го позволява.

С грижи и редовно почистване, вашите абажури могат да бъдат в добро състояние дълги години наред. Запомнете, че трябва да сте внимателни при почистването им.

 

Съвет на специалиста: Избягвайте да оставяте настолни лампи или лампиони с абажури до прозорец директно огряван от слънцето. Слънцето „изгаря“ с времето материите и материалите от които са направени абажурите.